Er is steeds meer bewustzijn omtrent het belang van een gezond paardengebit. Elk paard krijgt in zijn leven wel eens te maken met een gebitsprobleem. Daarom bieden we bij Equitom een brede waaier aan diagnostische technieken en behandelingen aan om ook op dit vlak een gespecialiseerde service te kunnen bieden.

Preventie van ernstige tandproblemen door een regelmatige gebitscontrole is echter de sleutel tot een gezond en duurzaam paardengebit.

Door twee keer per jaar een gebitscontrole te laten uitvoeren kunnen kleine of beginnende problemen tijdig opgespoord en behandeld worden. Tijdens een gebitscontrole wordt bij Equitom gebruik gemaakt van een oroscoop (camera om in de mond te kijken). Hiermee worden de tanden van uw paard tot in detail in beeld gebracht en kunnen zelfs de moeilijk zichtbare problemen duidelijk gevisualiseerd en camerageleid behandeld worden.
Door een ongelijkmatige slijting van de kiezen tijdens het kauwen kunnen er geleidelijk scherpe tandpunten gevormd worden. Deze ontstaan steeds aan de buitenzijde van de boventanden en binnenzijde van de ondertanden. Deze scherpe punten verwonden de wang en/of de tong. De paarden hebben bijgevolg pijn en gaan hierdoor moeizamer kauwen en laten vaak voedselresten uit de mond vallen (proppen). Deze scherpe tandpunten kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een tandenrasp. Bij Equitom beschikken we over een stille elektrische rasp met waterkoeling, waardoor thermische schade aan de tanden vermeden wordt.

Naast de orale gebitsinspectie, maken we regelmatig gebruik van radiografie, scintigrafie en zelfs CT om gebits- en sinusproblemen op te sporen. Wanneer zeer gedetailleerde informatie noodzakelijk is bij onder andere het vermoeden van beginnende tandwortelinfecties, bij complexe tandafwijkingen of bij problemen in de sinussen maken we meestal gebruik van een CT-scan. Dankzij deze 3D informatie kunnen we een gedetailleerde en volledige diagnose stellen en vervolgens een specifieke behandeling aanbieden. Naast preventieve controles kan uw paard bij Equitom ook terecht  voor een hele waaier gespecialiseerde tandbehandelingen. De meeste interventies zoals tand-extracties (zowel klassiek als minimaal invasief transbuccaal), behandeling van diastema’s, behandeling van sinus problemen kunnen de dag van vandaag ook staand uitgevoerd worden onder sedatie en lokale verdoving. Enkel zeer gecompliceerde ingrepen vereisen  een algemene anesthesie en kunnen eventueel onder CT begeleiding gebeuren.


Voor meer informatie over tandproblemen bij paarden kan u het onderstaande artikel raadplegen :


Tanden


x

Weet u het zeker?

Verwijder het volgende?

x