De dienst Orthopedie en Revalidatie van de paardenkliniek Equitom staat onder leiding van Lothar Vanslambrouck DVM, in samenwerking met het team van orthopedisten. Ze ontfermen zich over de aandoeningen van het bewegingsapparaat en de sportgeneeskunde van paarden uit alle disciplines, van gezelschaps- tot wedstrijdpaarden op top niveau.

Het dierenartsen-team streeft ernaar een zo precies mogelijke diagnose te stellen, om vervolgens de meest geschikte behandeling uit te voeren, aangepast aan de pathologie van het paard.

Hiervoor beschikt de kliniek over een overdekte longeer-cirkel met in het midden een harde en erom heen een zachte bodem, een harde bodem in rechte lijn, een consultatieruimte, een ruimte met een echografie- en digitaal radiografie toestel, alsook een specifiek apparaat om hoogwaardige röntgenfoto’s van de rug en nek te maken.

Een orthopedisch onderzoek kan 1 tot 2 uren duren, en verloopt als volgt:

  • De dierenarts neemt eerst een anamnese af om de geschiedenis van het paard te kennen (het is belangrijk dat de eigenaar alle details meedeelt met betrekking tot het manken, inclusief eventuele rapporten van eerder gebeurde onderzoeken door collega-dierenartsen).
  • Vervolgens wordt het paard geobserveerd, eerst in rust en daarna in beweging (op de rechte lijn en op zachte en harde bodem op de volte), waarna er eventueel buigproeven kunnen uitgevoerd worden.
  • Als er een kreupelheid wordt vastgesteld, kan de dierenarts in samenspraak met de eigenaar bijkomende onderzoeken uitvoeren zoals geleidingsanesthesiën (het lokaal verdoven van zenuwen om de plaats van pijn te bepalen), röntgenfoto’s of echografie.

De dienst Orthopedie werkt nauw samen met de dienst Medische Beeldvorming die zeer gedetailleerde diagnoses kan stellen aan de hand van MRI, CT en Scintigrafie.

Bij bepaalde bewegingsproblemen vertoont het paard soms enkel symptomen van pijn of mankheid onder specifieke omstandigheden (vb. onder het zadel). Aarzel daarom niet om uw zadel mee te brengen, of een video-opname te maken als dit nodig blijkt.

Eenmaal de diagnose gesteld is, kunnen verschillende behandelingen voorgesteld worden. De dienst Orthopedie van Equitom is uitgerust om o.a. volgende behandelingen uit te voeren:

x

Weet u het zeker?

Verwijder het volgende?

x